Johan "Janne" Ludvig Runeberg 
syntyi ruotsinkieliseen perheeseen 
Pietarsaaressa 5.2.1804.

Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti 
J. L. Runebergin vaimo Fredrika,
 jonka tiedetään tehneen miehelleen 
vehnäjauhoista, korppujauhoista, 
keksimuruista ja manteleista,
omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.
 Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, 
joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa.
Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. 
Fredrika Runebergin 1850 luvulta peräisin olevassa 
reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, 
joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen 
kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. 

Se niistä "Runebergintortusta" ;)
joka tapauksessa hyviä on, oli resepti kenen tahtoo
 ja tällä ohjeella meillä ne tehtiin.

100 gr margariinia
1 muna
1 dl sokeria
3/4 dl kevytkermaa
1/2 dl jauhettua mantelia
1 dl korppujauhoa
1 dl jauhoa
3/4 til leivinjauhetta

Sulata margariini ja jätä jäähtymään.
Vispaa muna ja sokeri, lisää kevytkerma munaseokseen.
Sekoita kuivat aineet ja lisää margariinin kanssa muuhun taikinaan.
Paita 225 °c, noin 10-15 min. 
Anna jäähtyä,
koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Taikinasta tulee noin 12 kpl
SAM_7583.JPG

Puusohvakin on ollut maalattuna jo vaikka kuinka kauan, 
mutta joku meidän rakkaista lapsista on vienyt yhden tärkeän ruuvin...
Huomenna katsotaan vielä Vaasasta,
kun me menemme sinne joulun tunnelmiin ;)
Siitä lisää myöhemmin!

nimi.png